2024-04-23

Snusdosor, hållbarhet och innovation ligger bakom framgången

Vi har besökt Sävjo Plastics spännande verksamhet!


- Vi har gått från 8 till 143 miljoner i omsättning, berättar Anders Ragnarsson om de åtta år som han arbetat på Sävjo Plastic. Idag är han operativ chef och delägare. Själva företaget har funnits sedan 1967 och tillverkat olika plastdetaljer sedan starten, men en stor vändning skedde när man började tillverka snusdosor för ett antal år sedan.

Idag är man 45 anställda och det siktas på mer personal i Sävjo Plastics två produktionsenheter - en i Sävsjö och en knappt två mil norrut i Bodafors. Det är två platser som tidigare varit utanför Göhlins primära upptagningsområde, men efter att ha börjat handla i webbshopen på gohlins.se har samarbetet utvecklats därifrån.

AUTOMATISERAD VERKSAMHET

Går man in i den ljusa lokalen i Bodafors ser man direkt hur det rör sig. Överallt. - Robotarna går dygnet runt, förklarar Anders. Hundratusentals snusdosor skapas, flyttas, sätts ihop och packas här varje dag.

I denna stora operation förstår man direkt att det är många moment som måste klaffa. Sugkoppar från Göhlins gör jobbet både när det kommer till att greppa snusdosor och emballaget på bästa sätt. För Sävjo Plastics är det viktigt att nya sugkoppar alltid finns tillgängliga och när man diskuterade behovet med Göhlins kom diskussionerna direkt igång om en smart lagerautomat från Cribwise.

- Det är helt rätt approach att hålla ordning och reda på förnödenheterna med hjälp av Cribwise-skåpet, säger Sebastian Lindqvist, säljare på Göhlins. - Sen är det spännande och inspirerande att samarbeta med Sävjo Plastics i största allmänhet. De har vuxit på ett imponerande sätt och de ser behovet av en välfungerande automatiserad verksamhet.

Läs mer här om Göhlins sortiment och service på området Automation

"VI TÄNKER ALLTID FRAMÅT"

Längs ena kortsidan i lokalen hittar man Cribwise-skåpet. Anders Ragnarsson berättar också om hur vissa utmaningar uppstod när Sävjo Plastic växte så snabbt som man gjorde. Det blev fler anställda och fler förnödenheter i omlopp och ett behov av bättre ordning i lokalen uppstod. I Cribwise-skåpet förvarar man idag flera sugkoppar, men också olika kopplingar och handskar.

- Vi är innovativa och vi tänker alltid framåt. Vi mäter allt och förbättrar oss vecka för vecka, menar Anders Ragnarsson. Inom detta tänk inkluderas givetvis också hållbarhetsaspekten till väldigt stor del. Man fokuserar på anläggningen, maskinerna och transporterna men framförallt på produkterna och råmaterialet. Plasten tillverkas med hjälp av återvunnen tallolja från papperstillverkning och man har flera spännande material på gång. 2021 vann man Nässjö kommuns miljöpris för sina klimatsmarta lösningar.

Och det tuffar minst sagt på. - I sommar stänger vi två veckor, men det är bara för att få möjlighet att göra om golvet. Annars går det dygnet runt, säger Anders Ragnarsson.

CRIBWISE I KORTHET:

✓ Ökad kontroll över förbrukning och lagerhållning.
✓ Uttag och utlåning av förnödenheter och verktyg.
✓ Anpassad utformning – välj varorna själv!
✓ Automatiska inköp när en produkt börjar ta slut.
✓ Personliga inlogg för personalen.
✓ Statistik hjälper dig få en god överblick över förbrukningen.

Läs mer här!