Om Göhlins
Göhlins är ett privatägt företag grundat i Gnosjö 1912. Ända sedan starten har företaget ägts av familjen Göhlin och idag ägs det av tredje och fjärde generationen.
Vi levererar industriförnödenheter - huvudsakligen i Gnosjöregionen men idag är vi också en viktig leverantör till företag utanför länet och runt om i hela Sverige.
I över 100 år har vi utvecklats tillsammans med våra kunder. Under den långa resan har stora förändringar synts när det kommer till sortiment, personal och vårt erbjudande till marknaden. Samtidigt har mycket hänt i vår omvärld. Bara de senaste 30 åren har det skett stora upp- och nedgångar i ekonomin. Vi har klarat oss när delar av kundunderlaget har försvunnit eller ombildats på olika sätt.
Vi fortsätter varje dag att utvecklas tillsammans med våra kunder, leverantörer och samarbetspartners. Och vi fortsätter att vara ett privatägt, flexibelt och kundfokuserat företag. Vi vill erbjuda er service och kompetens. Vi vill lära känna er så att vi kan lösa era problem. Vi vill leverera snabbt och till rätt pris.
Vi finns fortfarande i Gnosjö och vi tycker fortfarande att det roligaste som finns är att göra affärer med våra kunder och lösa de uppgifter vi ställs inför.
Produkterna och utmaningarna förändras med tiden men vårt uppdrag är detsamma som 1912. Att ge dig som kund precis det du behöver.
Vår historia
Det är över 110 år sedan Olof Arthur Göhlin från Odensberg i Skaraborgs län etablerade sig i Gnosjö. Sedan dess har det hänt otroligt mycket i företagets historia. Här är ett urval av händelser, skiften och utvecklingar genom åren.
1912
"O.A. Göhlins diverseaffär" öppnar i Gnosjö i oktober 1912. Göhlins är en av de allra första affärerna och den blir snabbt en viktig del av samhället. Butiken ligger i fastigheten Skogsbrynet, nuvarande Arbetsmarknadsenheten på Långgatan 35.
Det är här - hos den korrekte och alltid lika välklädda O.A. - som man hittar det man behöver. Butiken säljer bland annat specerier, tyger, skor, verktyg, byggvaror och till och med vapen.
Som så många andra har O.A. sökt sig till Gnosjö för att det är här det finns arbete och framtidsmöjligheter. I Gnosjö växer industrierna fram. Företag som Hylténs har lett till många avknoppningar och vilja att starta eget är stor. Ett företag som redan finns 1912 och som fortfarande finns kvar idag är M. Johansson & Söner.
1912 - 1932
Göhlins blomstrar och växer. I butiken arbetar bl.a. Sven Leander som senare startar livsmedelsbutik, dagens Ica. Precis som med Hylténs så har Göhlins från början breda verksamhet lett till flera avknoppningar under åren. Men under de första 30 åren är Göhlins fortfarande en diversehandel som erbjuder det mesta som både folk och maskiner behöver.
O.A. gifte sig 1924 med Ester Larsson och de bor ovanför butiken i "Skogsbrynet" på Långgatan. O.A. var en på många sätt framsynt man. Han installerade tidigt ett riktigt avloppssystem i sitt hus och var snabb med att anamma ny teknik. Han ville gärna lösa saker på ett nytt och bättre sätt - något som genomsyrar vår verksamhet än idag
Under dessa år levererar Göhlins mycket till bland annat Hylténs som producerar en mängd föremål till båtar, brandförsvaret, rörkopplingar med mycket mera.
1932 - 1952
Företaget kan närmast liknas vid ett dåtidens Ica Kvantum, Clas Ohlson och Beijer Bygg under samma tak. Fast allt fick plats på ca 300 kvm. Vad man kan se i de gamla kassaböckerna så var Statens Järnvägar en stor kund. En avknoppning under dessa år var Reinholds Speceriaffär. Sedermera startade dessa även Glas & Golv.
1946 anlände en yngling vid namn Ingvar Axelsson med tåg till Gnosjö. Han hade anställts som knodd eller expedit som vi säger idag. Sylvia Göhlin (adoptivdotter till O.A. och Ester som egentligen var Sylvias moster) sändes till stationen för att ta emot unge herr Axelsson. Hon uppskattade inte nytillskottet och hälsade på honom enbart för att hon var tvingad till det.
Ingvar var energisk och framgångsrik inom Göhlins verksamhet och även på kärleksfronten eftersom han faktiskt friade till Sylvia. De gifte sig 1948 och fick sin förstfödde 1949 som döptes till Håkan Axelsson.
När O.A:s hälsa blev sämre fick svärsonen Ingvar ta över Göhlins 1950 och nu var det en renodlad järn- och byggaffär.
1952 - 1972
Under 50-talet avvecklades det tunga byggmaterialet och en av Göhlins anställda, Ruben Magnusson, tog med sig det sortimentet och startade Materialbolaget. De stora brunnsringarna hade då förvarats i slänten ner mot järnvägen. Företaget fortsätter att renodlas under 60-talet och vår hyresgäst Karlssons Specerier flyttar ut för vi är trångbodda.
På hösten 1962 kommer en 14-åring körandes till sin första arbetsdag på Göhlins på en trimmad Puch Florida. Det var Lars-Erik Bohlin och han skulle komma att bli kvar på Göhlins ända till 2013. Ingvars yngsta son Göran börjar sommarjobba 1964 som världens yngsta järnhandlare enligt en artikel i Värnamo Tidningen. Ingvar är modern i sitt tänkande så han ger bort aktier i företaget varje år till barnen Håkan, Karin och Göran.
1972 - 1992
Nu händer det grejer! 1974 kommer Håkan tillbaka till Gnosjö med en fil. kand. examen. Göran tar ett sabbatsår från gymnasiet (det pågår för övrigt fortfarande) och börjar röja på Göhlins. Vi bygger till och Håkan blir VD. Göran tar med sig alla konsumentprodukter och startar filialen Saker & Sånt mitt i centrum, detta var 1976.
Vi börjar likna en riktig industributik nu och känner att vi vill sälja Saker & Sånt för att helt satsa på försäljning till industrin. Detta sker och Håkan känner så småningom att han vill vidare i karriären så 1983 lämnar han företaget och börjar arbeta på Luna. Göran köper nu hela Göhlins. 1985 byter han efternamn från Axelsson till Göhlin.
1987 skulle Göran hugga ved med en kompis men då de saknar huggkubbe så sticker Göran bort till sågverket på Industrigatan för att fixa en. När han kommer tillbaka har han köpt hela sågverket och därmed skapat möjligheter för Göhlins att bygga nya lokaler där sågverket ligger. Grunden (visserligen var den bottenlös gegga) ligger klar för det nya Göhlins och i oktober 1990 flyttar vi in i 2000 kvm nya fräscha lokaler. Detta var kanske inte riktigt rätt i tiden eftersom det kom en kraftig lågkonjunktur då men vi klarar den lågkonjunkturen som så många gånger förut. Vi lär oss att försäljning av begagnade maskiner egentligen inte är någon bra affär så vi börjar avveckla den delen av verksamheten.
1992 - 2012
Det är ett himmelrike att arbeta i de nya lokalerna, som Åke Johannesson uttryckte det. Åke är ytterligare en trotjänare på Göhlins som skulle komma att arbeta här i 46 år - från 1975 till pensionen 2021. Nu går det tio gånger så fort för Åke att lasta av och på gasbilen. Vi utvecklar nu de dagliga leveranserna till våra kunder, vi utvecklar våra produktgrupper, förfinar vårt datasystem och nu säljer vi funktioner snarare än produkter. Nu börjar vi använda uttrycket ”kunden vill inte ha ett borr han vill ha ett hål”.
Göhlins slutar nästan helt och hållet med försäljning av större maskiner och gör om maskinhallen till lager. Staffan Söderlund som har jobbat på Göhlins sedan 1996 kliver 2002 in som delägare och senare som VD år 2005. Göran blir chef på Mallorcakontoret under 4 år. Vi får uppleva finanskris igen men klarar oss igenom den också med svarta siffror.
2011 är ett speciellt år. Göhlins startar tillverkning för första gången. En så speciell form av produktion som konvertering av tejp. Göhlins omsättning gör ”all time high” och fjärde generationen gör entré när Görans son Ludvig Göhlin börjar jobba här.
2012 - 2018
Vi firar 100 år på flera olika sätt. En utställning av med produkter tillverkade i Gnosjö finns uppställd hos oss - den invigs i början av året av 93-åriga Sylvia och 20-åriga Ludvig. När vår födelsemånad oktober infaller så firar vi det med en storslagen fest på Marieholms Bruk där vi istället för att ta emot presenter samlar ihop pengar till industrimuséerna Hylténs och Gåröström - allt för att bevara historian om Gnosjöandan. Den totala summan landar på 114 350 kr.
Nu börjar de nästa 100 åren och som kommer att bli mycket händelserika. Vi börjar med vår första webbshop som används av ett fåtal kunder men leder inte till någon omedelbar succé. Vid denna tidpunkt omsatte vi 46 miljoner och Staffan köper in sig ytterligare (totalt 49%).
Vi fick börja tänka utanför Gnosjö då tejpkunderna finns i hela Sverige. Det produktområdet börjar verkligen ta fart då vi också börjat med att göra vissa monteringsjobb av tejpen.
Fler av Görans barn (både Filip och Emil Göhlin) jobbade nu i företaget så nu var vi fyra Göhlinare och sönerna var intresserade att driva Göhlins vidare i fjärde generationen. Vi anlitade Linköpings universitet 2014 för att se hur vi kunde få en bättre logistik för vi hade kommit på att 100% av varorna kom in genom bakdörren och i princip 95% gick samma väg – vi var alltså ingen butik längre utan ett snyggt lager.
Staffan slutar 2015, Filip och Ludvig köper hans del samtidigt som medelåldern i styrelsen sjönk direkt. Vid denna tiden testar Göran också en Tesla elbil för första gången och han fastnar direkt. Det var startskottet för de kommande årens totala elektrifiering av både tjänste- och budbilar.
Nu börjar det hända grejer. Ungdomarna tyckte att vi skulle förbättra logistiken med en lagerhiss och frigöra för att kunna bygga upp miljöer istället där gondolerna står. Vi kallar på Linköpings universitet igen och de får utvärdera investeringen och logistiken. Samarbete med Pasab (vårt affärssystem som vi är delägare i) och Weland var en förutsättning. 2017 står första lagerhissen på plats och den andra dyker upp fem år senare.
Samma år köper vi också grannfastigheten på 2 000 kvm. Vi kallar den numera för Annexet vilket är lite komiskt då byggnaden är 2 kvm större än Göhlins. Vi flyttar dit tejpkonverteringen och lagerför större saker. Ett gym inryms på andra våningen samt några kontor som hyrs ut. Vi kan också tillägga att Göhlins är all time high både i försäljning och antalet anställda. Även tejpavdelningen fortsätter att växa.
Ludvig blir företagets sjätte VD och Filip utses till vice vd 2018. Staffan Lindeborg slutar i styrelsen efter 24 år och Gustav Sjöberg från Martin och Servera blir ledamot istället. Medelåldern sjunker rejält och nya friska tankar kommer in i Göhlins. Efter många månaders jobb lanserar vi webbshop version 2 som mottogs klart bättre än version 1. Bakom mycket av arbetet ligger Emil som nu inriktar sig på Göhlins marknadsföring.
-
Göhlins hade inte varit där vi är idag om inte personal och sammanhållning varit så unik som den är. Vi har en otroligt lång arbetslängd på många av våra medarbetare men även ny och ung energi som kommit in i företaget på senaste tiden.
Tack alla människor och företag som varit en del av vår långa historia. Vi ser på framtiden med tillförsikt och strävar efter att Göhlins ska förbli starkt, innovativt och privatägt i många fler år!