Gnosjöregionens stora skidsatsning laddar om
2022-06-28

Gnosjöregionens stora skidsatsning laddar om

Hur gick säsongen för Ski Team Göhlins, vad tyckte åkarna om äventyret och vad hoppas man på inför säsong två?


En grupp unga lokala skidåkare presenterade förra året en spännande idé för Göhlins. Bara några månader senare hade Ski Team Göhlins avslutat sin första säsong i den internationella långloppscupen Ski Classics. Under sommaren är det dags för laget att både reflektera och ladda om.

Åkarna Hilda Löf, Elias Andersson, Simon Jonsson, Filip Rosjö och Hanna Abrahamsson inledde säsongen i Dalarna helgen före jul. En kortare lagtävling (15 km) och en individuell tävling (45 km) i Orsa klarades av och direkt fick man tv-tid och en lång presentation av kommentatorerna Jacob Hård och Anders Blomquist.

Kort efter premiärhelgen drabbades laget av ett avbräck då Hanna fick ett stipendium för att studera och åka skidor för University of Colorado i Boulder, USA. Detta kunde hon inte motstå och laget tappade plötsligt en fantastisk teamkamrat och en mycket talangfull åkare. Just nu är hon tillbaka i Gnosjö och arbetar på Göhlins över sommaren innan nästa termin på universitetet börjar.

UPPBYGGANDE ALPTURNÉ

Hemma i Sverige började Ski Team Göhlins ladda för sitt eget äventyr i Europa. Loppen La Diagonela (55 km) i Schweiz och klassiska Marcialonga (70 km) i Italien stod på schemat. En tidig morgon i slutet av januari rullade en skåpbil från Gnosjö ner mot kontinenten. I den satt åkarna tillsammans med det i särklass yngsta vallateamet i Ski Classics: Hjältarna Karl Stark och Petter Persson.

– Det blev livets resa! berättar Hilda om de två veckorna nere i Alperna.  Vi ungdomar var själva i minibussen och vi fick lösa allt tillsammans. Simon hade stenkoll på många saker och fick oss att upptäcka det lokala!

– Det var extra starkt av Hilda, kontrar Simon. – Jag, Filip och Elias har känt varandra länge men vi träffade Hilda för första gången inför säsongen och vi kände inte henne så bra innan vi åkte mot Alperna. Däremot gjorde vi det verkligen efter resan!

FAKTA:

Åkare från Ski Team Göhlins ställde upp i sju så kallade Pro Tour Events och även i flera mindre svenska tävlingar. Utöver de svenska tävlingsspåren så syntes den gröna Smålandsdräkten också i Schweiz, Italien, Estland och Finland samt inför tusentals tittare i SVT:s direktsändningar. Inför säsongen var man rankad som 34:e bästa lag av 35. När alla poäng räknats ihop hade däremot Ski Team Göhlins klättrat och man avslutade säsongen som 26:e bästa lag totalt.

När det gäller att upptäcka det lokala får Simon utveckla: – Vi testade lite lokala maträtter som man kanske inte äter i vanliga fall. Vi köpte bland annat leberkäse eller fleischkäse som det också kan heta. De andra var kritiska till en början för den såg inte så jättegod ut.

– Det var ju bara en rosa klump, menar Elias.

– Man lagar den i ugnen och det är lite likt falukorv, tycker Simon.

– Och det blev gott! medger Elias.

FRAMGÅNGAR PÅ HEMMAPLAN

I början av februari tävlade flera åkare i svenska tävlingar med stor framgång. Elias och Hilda vann två av vinterns största svenska långlopp, Västgötaloppet respektive Wadköpingsloppet och Filip slutade trea i Åsarna Ski Marathon. I mitten av februari checkade man också av en resa till Estland och ett femte Pro Tour Event för laget i form av Tartu Maraton (63 km). Tyvärr fanns inte Simon med i startfältet då en skada gjorde att hans säsong var över.

– Det var såklart väldigt surt, berättar han. – Men jag tänker positivt och är redo att ta nya tag, jag tror inte att skadan kommer vara något problem nästa säsong, säger han.

 

Två veckor senare var det dags för säsongens höjdpunkt och det mest prestigefyllda loppet av dem alla – Vasaloppet (90 km). Till sträckan mellan Sälen och Mora kompletterades laget upp med fler åkare. Emanuel Elmersson, Isak Nilsson och Emil Göhlin anslöt till Elias och Filip på herrsidan.

DE LEGENDARISKA NIO MILEN

Det blev stabila resultat med Elias på 96:e plats och inte minst en massa TV-tid då han stora delar av loppet fick agera draglok för toppåkarna i damklassen Britta Johansson Norgren och Astrid Öyre Slind. Filip drabbades av inte bara ett, utan två stavbrott i ingången av första backen och därmed var chansen till en topplacering rökt. Men han gjorde trots det en rå insats och körde upp sig till placering 126 i Mora och strax därefter gick också Emanuel in som 132:a. Isak blev 210:a och Emil 522:a. 

Planen var också att få med världsåkaren Moa Hansson i laget men då hon blev uttagen till en världscuptävling i Norge fick Hilda sällskap av Gnosjös Vasaloppsmeriterade tjej Sara Karlsson. Båda levererade imponerande resultat med Hilda som 34:a och Sara som 38:a i mål och därmed många poäng in till teamet!

Imponerande prestationer av alla och de ordinarie lagmedlemmarna visade de äldre nytillskotten hur man åker snabbt och att det inte går att slå de ordinarie åkarna. Men likväl kan man konstatera att ingen Ski Team Göhlins-åkare – varken på herr- eller damsidan – var mer än en timme efter sin respektive klassvinnare.

"DET BLIR INSPIRERANDE ATT FORTSÄTTA GÖRA JOBBET!"

Hilda blev ensam representant för laget i Finland när säsongens sista Pro Tour Event gick av stapeln i början av april i form av loppet Ylläs-Levi (70 km). Därefter var Ski Team Göhlins första säsong över. Simon sammanfattar: – Det var sjukt häftigt och lärorikt och vi har som mål att steppa upp ytterligare ett steg till nästa säsong. Vi trivs bra i gruppen allihop och jag tror vi alla har utvecklats på flera olika fronter. Då tänker jag fysiskt och prestationsmässigt men även personlighetsmässigt.

– Det är jättekul när man får se vilka kliv man tar. Det blir väldigt inspirerande då att fortsätta göra jobbet och förhoppningsvis komma tillbaka nästa säsong och få jobba vidare med de sakerna man hittat under förra vintern, menar Hilda.

Då laget sattes ihop bara någon månad innan säsongen startade ser åkarna nu fram emot en hel försäsong tillsammans. Elias berättar: – Vi har hela sommaren tillsammans och man vet vad man kan vänta sig denna gång. Hilda fortsätter: – Vi kommer träna tillsammans, ha kul och bli ännu mer sammansvetsade som grupp. Vi kommer säkert spela padel på Klubben också! hävdar hon. 

– Ja, vi vill slå Göhlins i padel! tillägger Elias självsäkert.

GNOSJÖREGIONENS LAG

Nätverket kring Ski Team Göhlins har varit en ovärderlig faktor för att kunna genomföra säsongen. Nu hoppas man att laget kan ta ytterligare steg och växa även utanför skidspåren. Marknadsansvarige Isak Nilsson berättar:

– Det första året blev väldigt bra trots att det blev ganska kort tid för att bygga detta lag i höstas. Vi gick ändå in med en långsiktig plan och ville redan från början vara med i Ski Classics mer än en säsong. Nu har vi fått jättemycket positiv respons och det finns ett stort intresse för oss både lokalt och nationellt. Vi är väldigt hoppfulla och förväntansfulla inför nästa år - tack vare den här unika gruppen åkare samt våra sponsorer och det engagemang som finns i Gnosjöregionen!

Lagbygget och planeringen kring tävlandet har påbörjats inför den kommande säsongen tillsammans med befintliga sponsorer och samarbetspartners. Man hoppas kunna möta fler som är intresserade av att stötta laget och deras satsning. Intresset för teamet och långloppsåkning växer ytterligare - mycket tack vare exponeringen i TV, då SVT sände hela Ski Classics-säsongen i Vinterstudion.

Laget kommer vara redo när nästa upplaga av långloppscupen drar igång. Snön i Gnosjö har ersatts av högsommarvärme, men det avverkas redan många timmar rullskidor, styrketräning, löpning och även padel för att vara redo att än en gång mäta sig mot den absoluta långloppseliten. Gnosjöandan återvänder i de internationella skidspåren nästa vinter!

 

FÖLJ SKI TEAM GÖHLINS PÅ SOCIALA MEDIER:

Instagram

Facebook

 

VI STÖTTAR SKI TEAM GÖHLINS: