Case sammanfogning: Racks

En Göhlinskund med behov av sammanfogningsteknik.
Racks AB i Olofström producerar bl.a. prefabricerade badrumsmoduler. Under utvecklingsarbetet sökte de en optimal sammanfogningsteknik och kom då i kontakt med Göhlins och 3M´s VHB-tejper. Racks är ett företag med en unik patenterad lösning som vi är stolta över att ha som kund. Här kan du läsa en intervju vi har gjort med Magnus Johansson på Racks.

Hur kom ni på att börja tillverka prefabricerade badrumsmoduler?
- Vi tillverkade redan prefabricerade häktesceller till kriminalvården samt anhållningsceller till polisen, och när orderna på dem började ta slut så letade vi efter andra möjliga projekt.  Vår styrelseordförande Tommy Qvartfort kom på iden att tillverka prefabricerade badrum som är inom nisch (prefabtillverkning) och passade bra in med våra kunskaper samt resurser. Vi hade redan bra kontakt med Peab genom att vi redan hade dem som kund (vi har tillverkat ibland annat specialdesignade spiraltrappor till Hotell Skansen i Båstad, anhållningsceller, häktesceller mm till dem) och genom dessa kontakter fick vi veta att Peab PGS sökte en leverantör av prefabricerade badrum, vi tillverkade en prototyp som vi uppvisade för PEAB PGS till belåtenhet, och efter en del förhandlingar fick vi förtroendet av Peab PGS att bli deras leverantör av prefabricerade badrumsmoduler. Vi kommer även att sälja prefabricerade badrumsmoduler till andra kunder och offertförfrågningar kommer in hela tiden så framtiden ser ljus ut.

När började ni fundera på att sammanfoga med hjälp av tejpning?
- Jag var inte nöjd med väggkonstruktionen som den var och beslutade att göra en omkonstruktion. Under konstruktionsprocessen sökte jag en lämplig modern och kostnadseffektiv sammanfogningsmetod och jag kom fram till 3M:s VHB tejp hade de egenskaper jag sökte. Vi har precis lämnat in en patentansökan på väggkonstruktionen och produktionen av de nya väggarna är i full produktion.

Hur kom ni i kontakt med 3M´s tejp?
- Jag hade genom andra projekt (som tyvärr inte blev av) kommit i kontakt med 3M och deras produkter.

Vad ser ni som fördelar med att tejpa istället för att svetsa?
- När man tejpar tillför man ingen värme som man gör med svetsning, och det innebär att man inte får dragningar i plåten samt att man inte förstör ytbehandlingen (vi använder oss av aluzinkbehandlad plåt till våra väggar). Man har även arbetsmiljömässiga vinster med tejp kontra svetsning.

Göhlins ligger inte direkt nära er geografiskt, hur kom ni i kontakt med dom?
- Vi fick ett mejl med en presentation av Göhlins Verktyg och Maskin AB precis när jag höll på med omkonstruktionen av väggen, och tyckte att de kunde passa bra in som leverantör.

Vilken hjälp på vägen fick ni av Göhlins för att säkerställa produkten?
- Henrik Olofsson på Göhlins har varit med under hela processen med framtagning av lämplig VHB tejp för vår väggkonstruktion, han föreslog vilken tejp som var lämplig, ordnade fram provrullar, undervisade oss om hur man applicerar tejpen, samt var även med under provning av väggen.

Vad var det som gjorde att ni valde 3M tejpen och samarbetet med Göhlins?
- VHB tejpen hade de egenskaperna jag sökte och jag tycker att Göhlins är en bra samarbetspartner med hög servicenivå vilket uppskattas.