Fokus på fräset - ett besök hos Pema Metall
2021-12-03

Fokus på fräset - ett besök hos Pema Metall

I Göhlins stora sortiment av pinnfräsar hittar du just den fräs du behöver - kanske en från nederländska uppstickaren SCT Tools. Pema Metall har provat fräsar från just SCT under året - och hos maskintillverkaren man är mycket nöjd: - Både ett lägre pris och en längre körtid är våra tidigare pinnfräsar! berättar Rickard Magnusson, vice vd.


Man missar nästan korsningen, men i en öppning bland träden ungefär en mil nordost om Gnosjö ligger Skarköp. Här hos Pema Metall är specialbyggda maskiner standard, som de själva säger. Här slår man samman kunders vilda idéer, kunnig personal, högkvalitativa verktyg och varierande delar… Och resultatet blir till slut en färdig specialmaskin.

FÖRBÄTTRAT RESULTAT

För att göra detta krävs bra verktyg och passande egna maskiner att tillverka unika delar i. Företaget har varit verksamt i mer än 50 år och har köpt skärande verktyg från Göhlins nästan lika länge. Ett lyft inträffade när man för första gången i februari i år upptäckte den nya typen av fräsar från SCT Tools. - Det blev både ett lägre pris och en längre körtid än med våra tidigare pinnfräsar! berättar Rickard Magnusson, vice vd på Pema.

När vi besöker fabriken i Skarköp arbetar Tobias Gustavsson med att fräsa ut en detalj med hjälp av ett pinnfräs med 12 mm diameter. I den femaxliga Haas-maskinen sitter ett ämne av stålet Impax Supreme. - Just de fem axlarna gör att materialet kan vridas och vändas i maskinen på flera sätt och man kan arbeta alltmer flexibelt och effektivt, berättar Tobias.

NEDERLÄNDARE PÅ FRAMFART

SCT Tools historia grundar sig i att Benelux-regionens (Belgien, Nederländerna och Luxemburg) största slipfirma av hårdmetallverktyg också ville börja med egen tillverkning av verktyg. Då grundades SCT Tools som vuxit sig större sedan de 2003 blev fristående från det ursprungliga bolaget.

De håller hus i södra delarna av Nederländerna, närmare bestämt Tilburg, där produktionen präglas starkt av automatiserade processer. SCT producerar mellan 20 000 - 50 000 verktyg i månaden och är cirka 20 anställda.

Och några som är mycket nöjda med SCT:s fräsar är alltså Pema Metall. - Det är samma maskiner, samma programmering och samma personal. Vi har bara bytt fabrikat på pinnfräsen! säger Rickard Magnusson om den längre uthålligheten.

 

---------------

Intresserad av att handla SCT-fräsar? Kontakta mig!

 

Rasmus Larsson Pavlov

Säljare
0370-33 15 06